No results found.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ДАМИ!

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март.
Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.
Празникът е започнал само като политическо събитие на социалистите, но постепенно става част от културата на много страни. В някои от тях денят губи политическата си окраска. В други държави темата за политическите и човешките права на жените е силно застъпена.
Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд.
Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати.
Работничките са разпръснати от полицията. Две години по-късно тези жени създават синдикат. Съществуват обаче мнения, че този факт не е потвърден, а е бил измислен през 1955 г. В следващите години следват други протести, най-известният от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване.

На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.
В България 8 март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник 8 март започва да се празнува след 9 септември 1944 г. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честванията стават по-всеобхватни.
Днес е празник на уважение към жената – благородната, успяващата, образованата, грижовната, любящата.
За това ще й пожелаем винаги да се чувства неотразима, да се справя мъдро с трудностите, които се изпречват по пътя й, да се чувства горда и достойна!
Честит празник мили дами!

Attachment

Оставете коментар

nine − two =