No results found.

(ВИДЕО)БЕЛЕЖИМ РЪСТ В ИЗНОСА НА СТОКИ, НО ПРОБЛЕМИТЕ СА ВСЕ СЪЩИТЕ

България е на 5-то място на Балканите по размер на износа, показват данни на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Износът на стоки от България през 2017 г. надвишава 52 млрд. лв., което представлява двойно увеличение спрямо 10 години по-рано. По данни до септември 2017 г. сред балканските страни България се нарежда на пето място по размер на износа – пред нас са Гърция, Турция, Румъния и Словения.
Тенденцията за ръст в износа на стоки от България се потвърждава и от сливенска фирма, производител на персийски килими. 98% от нейната продукция се реализира на външния пазар. Производството на персийски килими е утвърдена традиция за Сливен. Тя датира от далечната 1968 година. През 2011-та традицията е продължена от белгийски инвеститор. Тогава производството е модернизирано, а почти цялата продулция се изнася. Реализацията на продукцията на външния пазар се ръководи основно от конкуренцията. От фирмата споделят, че във времето е имало спадове и пикове в реализацията на продукцията си. Но са категорични, че финансовата криза не се е отразила върху работата на предприятието.

Но, колкото и добре да изглеждат нещата на външния пазар, от фирмата отчитат сериозен проблем на местно ниво в производството.
Младите хора не искат да работят в производството. Нямат желание, нямат интерес и може би трябва да се работи в тази насока по някакъв начин да бъдат мотивирани да влязат в производството. Всеки иска да печели добри пари с по-малко труд“, заяви Димитър Тодоров – мениджър производство.
Подробности вижте в репортажа.

Видео: BGonAIR

Attachment

Оставете коментар

four × 4 =