No results found.

(ВИДЕО) EXCL: ТЕРЕНЪТ НА БИВШАТА ТУБ-БОЛНИЦА В СЛИВЕН ПУСТЕЕ, СГРАДИТЕ СЕ РУШАТ. ОПАСНИ СА!

Сградата на бившата туберкулозна болница в Сливен се руши и пустее. Все още не е ясна съдбата на сградите й, както и теренът, разположени на 27 декара. През 2010 г. идва решението тя да бъде ликвидирана. Отделение за лечение на белодробни болести е открито в Областната болница „Д-р Иван Селимиски”.
Видеорепортажи от архивите на кореспондентите на БНТ в Сливен разказват хронологично какво се случи по казуса през годините.

БНТ – 2011 г./ репортер: Веселин Цветанов, оператор: Данаил Христов

Видео: Архив „Сливенски вести”, 29.07.2014, репортер: Веселин Цветанов, оператор: Данаил Христов

През 2016-та година отново БНТ повдигна темата. Тогава стана ясно, че Министерството на здравеопазването все още търси нов ликвидатор на “Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести” – Сливен, но близо 120-годишната сграда на болничното заведение, която е и паметник на културата, е вандалски разбита и разграбена.

Видео: БНТ, 10.02.2016/ репортер: Диана Иванова, оператор: Румен Колев

И към този момент не е ясно какво ще се случи с този терен. Едно е ясно – той е неохраняем, сградите се рушат, дворът на бившата болница е привлекателен за детски игри. А вътре… Вътре никой не знае какво има. Но със сигурност всеки знае, че е опасно.
Преди година областният управител Чавдар Божурски поиска ликвидацията на болницата да приключи. Тогава той имаше идея на част от терена да се създаде Център за грижа деца, който да се финансира по програма „Развитие на човешките ресурси”. Към днешния ден там нищо, освен опустошаване не се случва.
Че към терена има апетити се говори от самото начало, но последната дума остава в Министерство на здравеопазването.
Екипът ни засне отвисоко как изглежда терена сега, 2018-та година.

Видео: Наско Куртев

Сградата е построена през 1898 г. и е паметник на културата. Очаквайте скоро плановете на Министерство на здравеопазването.

Автор: Веселин Цветанов

Attachment

Оставете коментар

five × one =